
Digitale veiligheid en openbare orde staan hoog op de bestuurlijke prioriteitenlijst. Precies daarom gaan we daar met u mee aan de slag. Welke verantwoordelijkheden heeft u in dit thema? Na de korte plenaire opening rouleert u in drie groepen:
Sessie 1: Digitale veiligheid: hoe pakken uw collega’s dit aan?
Digitale veiligheid staat steeds hoger op de bestuurlijke prioriteitenlijst. Hoe pakken uw collega-bestuurders dit aan? En wat kunt u van hen leren? Aan de hand van een interactieve spelvorm krijgt u de mogelijkheid om met collega-bestuurders te sparren.
Sessie 2: Hoe cyberveilig bent u zelf?
Wat laat u -ongemerkt- over uzelf zien? En wat kunt u anders doen? We kijken hoe goed u uw eigen gegevens, applicaties en apparatuur heeft beveiligd. Na deze sessie gaat u goed beveiligd de deur uit.
Sessie 3: Proefproces met het Openbaar Ministerie (OM)
Cybercriminaliteit is ingewikkeld, de daders zijn meestal onzichtbaar. Dat maakt het opsporen en vervolgen van de daders moeilijk. Het OM doet er samen met de politie alles aan om de criminelen op te sporen en voor de rechter te brengen. Wilt u zelf eens in de banken van het OM plaatsnemen? Tijdens dit proefproces ervaart u wat er allemaal bij zo’n proces komt kijken. En welke afwegingen er worden gemaakt.
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG, team publieke waarden - agenda digitale veiligheid.

Stapt u op de trein naar morgen met inspirerende ondernemers in het mooiste, rijdende museum van Nederland, de Museumstoomtram? Vanaf het museumterrein in Hoorn vertrekt de stoomtram richting Medemblik. U stapt in de coupé, geniet van de stoomtram, bewondert het prachtige uitzicht. In de coupés vinden kleine TEDx bijeenkomsten plaats. Tijdens de rit wordt u met korte talks onder andere over duurzaamheid, kansen zien en energie, geïnspireerd door ondernemers van de Westfriese Bedrijvengroep. Na deze reis met een aantal leuke verrassingen komt u aan in Medemblik. Vol inspiratie door het rijdende museum, de prachtige omgevingen en de Westfriese ondernemers: klaar voor morgen, klaar voor de toekomst. Rijdt u mee?
Deze sessie wordt u aangeboden door de Westfriese Bedrijvengroep, het Museumstoomtram en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord in samenwerking met regio Westfriesland.

Gebiedsontwikkelaar BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling (BPD) informeert de deelnemers aan haar middagsessie graag over de kansen en uitdagingen voor gebiedsontwikkeling in de 21e eeuw. Wij nemen u mee naar het prachtige Oostereiland, de getransformeerde historische gevangenis, in de haven van Hoorn. We geven een korte toelichting op enkele bijzondere projecten in Hoorn en omgeving uit de vorige en huidige eeuw en de rol van o.a. gemeente, architecten en ontwikkelaar. Uiteraard staan we stil bij de veranderende wensen van bewoners.
Hierna volgt een rondgang door het Museum van de Twintigste Eeuw. De vaste expositie toont hoe Nederlanders woonden in de vorige eeuw. Over verandering gesproken! Tot slot maken we een korte wandeltocht door het historische centrum van Hoorn en bieden we u een drankje aan op een mooie historische locatie. Schrijf u nu in voor ons afwisselende middagprogramma!
Deze sessie wordt u aangeboden door sponsor BPD.

Het vertrouwen in zowel de landelijke als in de lokale overheid is het laatste anderhalf jaar flink gedaald. De grote maatschappelijke opgaven (klimaat, kansenongelijkheid, wonen) landen in de uitvoering vooral bij gemeenten. In de dagelijkse praktijk van bestuurders en ambtenaren ligt ook de sleutel voor de oplossing.
Voor gemeenten is het belangrijk dat de bedoeling en uitvoerbaarheid de basis wordt van beleid en wetgeving.
De gemeentelijke Stand van de Uitvoering brengt, vanuit het perspectief van de inwoner, in beeld wat goed gaat in de gemeentelijke uitvoering en waar knelpunten zitten. Over die knelpunten en vooral over wat nodig is in de gemeentelijke uitvoering voeren we, op basis van gelijkwaardigheid, het gesprek met ministeries en met de Tweede Kamer.
Tijdens de interactieve sessie gaat oud minister Wouter Koolmees in op het belang van ruimte voor de menselijke maat in de dienstverlening. Vervolgens presenteert Henri Lenferink, burgemeester van Leiden en voorzitter van het College van Dienstverleningszaken de gemeentelijke stand van de uitvoering als start van het gesprek over werk maken van vertrouwen in de overheid. Hoe kunnen gemeenten hun uitvoeringskracht versterken? Wat hebben we nodig om met alle opgaven aan de slag te gaan? Wat kan daarin samen? De Westfriese samenwerking vertelt hoe dit in de regio vormgegeven wordt.
Aan dit gesprek nemen ook Loes Mulder, secretaris-generaal ministerie SZW, Arthur van Dijk commissaris van de Koning Provincie Noord-Holland, Arne van Hout, gemeentesecretaris Nijmegen en voorzitter Taskforce Samen organiseren en Nathan Ducastel, directeur VNG Realisatie deel.
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG Realisatie.

Een festival in Medemblik vol met inspiratie over burgerparticipatie, praktische voorbeelden, ruimte om te netwerken én muziek! Tijdens het festival bieden we het podium aan verschillende vormen van burgerparticipatie en de rol van de gemeente daarin. Van het mooier maken van een stad, tot het behoud van vitale dorpen en de manier waarop inwoners het voortouw nemen.
Het prachtige middeleeuwse Kasteel Radboud, aan de oostkant van de haven van Medemblik, biedt het decor van het festival. Het kasteel dateert uit 1288 en is in opdracht van graaf Floris V gebouwd.
Participatie voor en door inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden wordt komende jaren steeds belangrijker. Laat u inspireren in deze unieke setting en meld u aan voor het Burgerparticipatiefestival!
Deze sessie wordt u aangeboden door regio Westfriesland.

Overal in Nederland wordt hard gewerkt aan regionale energiestrategieën en transitievisies warmte. De mogelijkheden om alle ambities ruimtelijk in te passen zijn beperkt. Veel hoop is daarom gevestigd op aardwarmte. Een hernieuwbare energiebron die weinig (bovengrond) ruimtebeslag kent en heel veel warmte kan leveren aan kassen, bedrijven en woningen. ECW biedt bedrijven warmte en elektriciteit met behulp van aardwarmte, biomassa en aardgas. We bezoeken ECW Geo op locatie Agriport hier kunt u kennismaken met ECW Energie.
Behalve de praktijkervaringen van ECW schetsen we ook de financieringsmogelijkheden van BNG Bank.
Vol is vol, dus meldt u zich snel aan voor deze leerzame excursie.
Deze sessie wordt u aangeboden door BNG Bank.
Techniek is niet neutraal, digitalisering is politiek. De inzet ervan heeft impact op inwoners en onze maatschappij. Een goed voorbeeld hiervan is de aanwezigheid van camera’s op straat voor druktemeting en gedragsverandering of (zelflerende) algoritmen voor het uitkeren en controleren van toeslagen. Gemeenten lopen voorop om te zorgen dat dit ook goed, mensgericht en ethisch gebeurt.
Daarom krijgt u in deze workshop een unieke ‘human centric’-kijk in de wereld van sensoren, data en algoritmen. Niets is wat het lijkt. En wat is de toegevoegde waarde voor gemeenten? U maakt kennis met allerlei cutting-edge innovaties én concrete toepassingen die in jarenlange samenwerking met overheden zijn ontwikkeld.
Met de kennis over wat er kán achterhaalt u daarna wat wij ook wíllen. U past de methode ‘Begeleidingsethiek’ toe, legt daarmee de ethische kwesties bloot en krijgt zo een gefundeerd en genuanceerd beeld dat u helpt een lokale visie te ontwikkelen.
Zo bent u aan het eind van de sessie goed ingevoerd in de wereld van innovatieve sensoriek, de activiteiten van de VNG en gaat u naar huis met een goed fundament om hier ethisch en bestuurlijk richting aan te geven.
Let op! Tijdens de sessie worden gegevens verzameld via verschillende sensoren. Deze worden live gebruikt en verwerkt ter illustratie van de prangende vraagstukken. Na afloop verwijderen we natuurlijk alles. Als u deelneemt gaat u akkoord met deze tijdelijke gegevensverzameling.
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG, team informatiesamenleving.

Met een kijkje in de keuken bij agrariër Laan Tulips in Avenhorn wordt u meegenomen in de duurzame maatregelen bij de productie van tulpen. Hoe pakken zij dit aan en zoeken zij naar nieuwe mogelijkheden om nog duurzamer te werken? Laan Tulips geeft u mooie inzichten over hun duurzame bedrijfsvoering.
Daarnaast kunt u tijdens de sessie van gedachten wisselen over regionale samenwerking voor een energieneutraal Westfriesland, circulaire economie en klimaatadapatie. De Westfriese gemeenten en partners staan u onder genot van een drankje te woord over deze ontwikkelingen en geven u mooie voorbeelden. Want we zijn trots op ons landschap en ons Westfriese DNA. We proberen de opgaven te combineren. Dat doen we samen met onze omgeving, het georganiseerde bedrijfsleven, stichting Ondernemend Westfriesland en partners als LTO.
Laat u niet alleen inspireren door de goede verhalen, maar ook door het klimaatcircus. Vrolijk, frustrerend, opbeurend, gek en speels; zo omschrijven de makers van het Klimaatcircus zelf hun voorstelling. Zij belichten op geheel eigen, beeldende wijze de gevolgen van klimaatverandering in de wereld en in onze regio. Daarbij vragen zij zich hardop af of we zelf nog iets kunnen doen tegen de extreme regenval, hitte, droogte of zeespiegelstijging die ons in de toekomst mogelijk te wachten staat.
Krijgen we Westfriese ‘zeebouw’? Moeten we gaan wennen aan Westfries zeehaver en zilte kool?
Klaar voor inspiratie, netwerken en bijdragen?
Deze sessie wordt u aangeboden door regio Westfriesland.

Interactieve programma, inclusief rondleiding door het Nederlands Stoommachinemuseum
Regelmatig stellen wij ons de vraag of we in onze steden, dorpen en regio’s nou echt iets moeten met nieuwe, slimme technologie en toepassingen. Wat levert het ons op, zijn die veranderingen nou echt nodig? Ook ten tijde van de industriële revolutie hebben wij ons deze vragen gesteld. In 1839 werd bijvoorbeeld de eerste spoorlijn van Nederland feestelijk geopend en reden vanaf die tijd twee locomotieven, de Arend en de Snelheid tussen Amsterdam en Haarlem. Het duurde echter 50 jaar, voordat de trein ook in Hoorn aankwam. Deze en andere innovaties van de industriële revolutie hebben er uiteindelijk wel voor gezorgd dat wij ons enorm hebben kunnen ontwikkelen. Als stad of dorp, regio en als Nederland. Maar bovenal als mens.
Ook nu volgen de ontwikkelingen zich razendsnel op en we staan continue voor deze keuzes. Alleen gaat het nu niet over de stoomtrein, maar de mogelijkheden van deze tijd zoals AI, 5G, blockchain VR en AR. En net als toen ongetwijfeld, laten nu recente onderzoeken en rapporten zien dat deze nieuwe technologische mogelijkheden écht van waarde kunnen zijn en een bijdrage kunnen leveren aan de oplossingen voor onze maatschappelijke en stedelijke uitdagingen. Laten wij er dan samen voor zorgen dat onze achter-achter kleinkinderen rond het jaar 2200 terug kunnen kijken en blij zijn met de ontwikkelingen die zij hebben kunnen maken, op basis van onze keuzes nu!
Tijdens deze interactieve deelsessie neemt de Future City Foundation u samen met haar premiumpartners zoals VodafoneZiggo, Gemeente Zwolle, DHM mee in de wereld van de maatschappelijke opgaven. Met inspirerende vraaggesprekken en praktische voorbeelden laten wij u zien waarom u niet ook 50 jaar moet wachten met digitalisering en het inpassen van nieuwe technologie in uw stad. U maakt kennis met de wereld van Mixed Reality en de Metaverse. Daarnaast laten wij u ervaren hoe u succesvol kunt samenwerken om deze nieuwe mogelijkheden ook voor uw maatschappelijke en stedelijke uitdagingen in te zetten. Uiteraard is er ook tijd ingepland voor een rondleiding door het Nederland Stoommachinemuseum en . Kortom, na deze sessie heeft u voldoende inspiratie en een mooi cadeau om ook uw achter-achter-kleinkinderen blij maken.
Deze sessie wordt u aangeboden door sponsor VodafoneZiggo.

In jongerencentrum Pardoes nemen we u mee in ons pleidooi om werk te maken van het structureel borgen van bestaanszekerheid. De bestaanszekerheid van onze inwoners in Nederland staat in toenemende mate onder druk. Dat zien we dagelijks in onze gemeenten, maar dit blijkt ook uit cijfers, analyses en onderzoeken. Iedereen moet voldoende hebben om rond te komen en te participeren in de samenleving. Met een dak boven het hoofd, met betaalbare zorg, in een veilige omgeving. De afnemende bestaanszekerheid vraagt om fundamentele ingrepen. Een ervaringsdeskundige neemt u mee in zijn/haar levensverhaal om inzicht te krijgen in het perspectief van de inwoner. Daarna bekijken we dit thema vanuit wetenschappelijk perspectief en vanuit praktijkvoorbeelden van hulp- en dienstverlening van gemeenten. Wat is er gezamenlijk voor nodig om het tij te keren?
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG, team Inclusieve samenleving.

Westfriesland heeft een nauwe band met het water. Vroeger als vijand, toen de Westfriezen zich met man en macht verdedigden tegen de West-Friese Omringdijk. Maar later als transportmiddel voor de handel en landbouw en ook als vriend. Tuinders en handelaren legden in die tijd vele kilometers af in de ‘polderskuit’ (Westfries voor polderschuit). Door de ruilverkaveling, waar boeren onderling stukken grond herverdelen, veranderde de vaarpolder in een rijpolder. De ‘polderskuiten’ hadden geen functie meer, maar niet voor lang. Diezelfde ‘skuiten’ worden nu gebruikt voor vrijetijdsbesteding. Tegenwoordig zijn de overblijfselen van de vaarpolder in Stede Broec erg populair als vaarroutes voor inwoners uit de regio en toeristen. We nodigen u graag uit voor een vaartocht met een ‘polderskuit’ en nemen u mee in de tijd met verhalen over de landbouw van toen en nu. Komt u genieten van Westfriesland vanaf het water?
Deze sessie wordt u aangeboden door Recreatieschap Westfriesland in samenwerking met regio Westfriesland.

In de gemeenten zou een glazen bol bijzonder goed van pas komen, want de toekomst heeft ongewisse verrassingen in petto. Maar hoe kunt u als bestuurder op een verstandige manier bezighouden met de toekomst, terwijl veranderingen steeds sneller gaan en onzekerheden groter worden? A&O fonds Gemeenten heeft Farid Tabarki en Rindert de Groot, onderzoekers van de tijdgeest en veranderingsstrategen bij Studio Zeitgeist, uitgenodigd om meer inzicht te geven. Ook zij hebben geen glazen bol, maar weten de tijdgeest succesvol te vangen door doorlopend onderzoek te doen naar de vloeibare samenleving waarin vaste structuren afbrokkelen en plaatsmaken voor nieuwe verbindingen. Zij nemen u graag mee op een verkennende boottocht naar uw toekomst en die van uw collega’s. Roeien hoeft u niet, maar hard werken zeker wel! Tabarki en De Groot geven weliswaar uitleg, maar zetten u aan het werk met de Transformation Playground. Hiermee worden de belangrijkste ontwikkelingen inzichtelijk en toepasbaar gemaakt voor uw dagelijkse toekomstdilemma’s. Kies het ruime sop met A&O fonds Gemeenten en Studio Zeitgeist, dan garanderen wij u dat u terugkomt met een gevarieerde vangst van inspirerende inzichten, talrijke voorbeelden om te volgen of juist niet en concrete ideeën voor uw eigen praktijk. Alle hens aan dek!
Deze sessie wordt u aangeboden door sponsor A&O fonds Gemeenten.

Begroeten we u in de Droomgaard? In dit inclusief kindcentrum in Avenhorn gaan we tijdens deze middagsessie dieper in op onderwijs en jeugdhulp. Want deze twee zijn niet voor niks communicerende vaten. De inrichting en organisatie van het onderwijs heeft gevolgen voor de instroom in de jeugdhulp, en andersom.
Maar door - structurele - tekorten, werkdruk, individualisering en maatschappelijke mondigheid werken beide sectoren nog te vaak langs elkaar. En dat terwijl de opgave vergelijkbaar is: kinderen ondersteunen in de ontwikkeling van hun eigen talent! Talentontwikkeling stopt niet bij poort van de school, maar vraagt om het doordenken en organiseren van de relatie tussen school, de kinderopvang en ouders. En ook welzijn, sport, cultuur, verenigingsleven, jeugdhulp, de wijk én de maatschappelijke opgave die inwoners in die wijk hebben, spelen hierbij een rol.
Gemeente, onderwijs en jeugdhulp staan dus eigenlijk voor dezelfde opgave. Hoe maken we die opgave concreet? Wat vraagt het van onderwijs, jeugdhulp, gemeente en andere maatschappelijke partners? Welke rollen heeft de gemeente precies en wat moet je als wethouder dan (niet) doen?
Over deze vragen (en meer) gaan we in gesprek met Bert Wienen (associate lector jeugd aan de Hogeschool Windesheim en jeugd-onderwijs deskundige), Karin Aarden (directeur-bestuurder van Passend onderwijs West-Friesland), Jerrol Lashley (coördinator Jongerenwerk stichting Netwerk), Leen Koole (Centrum-directeur IKEC Hoorn bij Stichting TRIGOON) en Win Bijman (wethouder Enkhuizen). Het gesprek staat onder leiding van Samir Bashara (expert en voormalig wethouder Hoorn).
Natuurlijk hoort een rondleiding door kind centrum de Droomgaard op bij het programma. Verwelkomen wij u straks hier?
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG, team Inclusieve samenleving.

In regio Westfriesland zorgen we met elkaar voor de juiste zorg en ondersteuning voor mensen die dat nodig hebben. Meer mensen worden ouder en handen in de zorg zijn schaars. Een uitdaging die we met elkaar aangaan en waar we van elkaar leren.
In de zorgsafari maakt u kennis met de zorg van de toekomst. U gaat aan de slag met de nieuwste innovaties, test uw kennis en neemt deel aan - delen van - de Omring Escape Rooms. U ontdekt zelf hoe een spelvorm bijdraagt aan liefdevolle zorg naar een hoger niveau tillen. Probeer uit de escape room te komen en ervaar zelf wat het betekent om in de ouderenzorg te werken.
Kiest u voor een middag bij Omring vol van inspiratie, innovatie, ervaringen en uitdagingen?
Deze sessie wordt u aangeboden door Omring en regio Westfriesland.
‘Van ambities naar Uitvoeringskracht’
Het is 28 juni…na hard werken ligt het coalitieakkoord van uw gemeente klaar. Inhoudelijk is op het scherpst van de politieke snede onderhandeld en tegelijkertijd is ook hard gewerkt aan onderling vertrouwen in de coalitie. Want als geen ander weten we dat actuele ontwikkelingen soms vragen om van koers te veranderen en in die onvoorspelbare omstandigheden moet je elkaar kunnen vertrouwen. Iedereen is trots op het akkoord, maar realiseert zich dat het nu pas begint.
De uitdagingen voor de gemeente zijn fors. Inwoners, oud en jong, rekenen op daadkracht. Voor het uitvoeren van de ambities in het akkoord zijn raadsleden, het college, de ambtelijke organisatie, partners, inwoners en de regiogemeenten met elkaar in gesprek. Want iedereen is nodig voor een mooie toekomst! En zet graag de schouders eronder, vol energie.
Om die energie vast te houden geeft BMC deze middag brandstof voor uitvoeringskracht.
In een "living lab" setting, dagen wij u uit om uw kennis en kunde over dit complexe samenspel tegen het licht te houden, aan te scherpen en te verrijken met nieuwe inzichten. Hoe komt u van gestapelde ambities tot werkbare opdrachten die tot zichtbaar resultaat binnen de coalitieperiode leiden? Hoe maakt u de keuze waar u begint? Waar werkt de situatie in de markt mee en waar is 'tegenwind' verwachten? Hoe kunt u daar op anticiperen? Hoe organiseert u de participatie van inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers zo dat participatie een 'meekracht' wordt en de aanpak 'omgevingswetproof' is?
We willen u hiermee inspiratie, kennis en concrete handvatten meegeven die de het samenspel en uitvoeringskracht in uw gemeente zullen versterken en u verder helpen bij het waarmaken van uw ambities.
Deze sessie wordt u aangeboden door sponsor BMC.
Met het nieuwe regeerakkoord is veel duidelijk geworden over de financiële ruimte die gemeenten de komende jaren tegemoet kunnen zien. Toch is tegelijkertijd ook nog steeds veel onduidelijk. Dat maakt het uitzetten van meerjarig (financieel) beleid niet eenvoudiger, terwijl er grote uitdagingen liggen die om langjarige investeringen vragen. Hoe ga je daar op een goede manier mee om als gemeente?
In deze middagsessie besteden we aandacht aan de volgende thema’s:
- Wat zijn de laatste actuele ontwikkelingen op het terrein van de gemeentelijke financiën (accresontwikkeling, herijking, nieuwe systematiek vanaf 2026)?
- Hoe ervaren gemeenten de financiële verhouding met het Rijk en op welke punten zou die kunnen worden verbeterd? Bieden de gesprekken hierover met het kabinet een goede basis?
- Hoe gaan gemeenten om met alle financiële onzekerheden? Wat betekent het voor de wijze waarop de (meerjaren)begroting is opgesteld? Wat betekent het voor het samenspel tussen portefeuillehouder financiën, college, raad en ambtelijke organisatie?
Bij café de Ridder in Berkhout nemen wij u mee in al deze thema’s. Zien wij u hier?
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG, team Financiën.

De Westfriese Omringdijk is een bijzonder element in het Westfriese landschap. Dit provinciale monument van in totaal 126 kilometer lang, slingert door het landschap langs polders, molens, cultuurhistorische en culturele verrassingen. Tussen Schellinkhout en Oosterleek vormt de Westfriese Omringdijk de scheiding tussen het water van het Markermeer en de fruittuinen, weidegronden en natuurgebieden van Drechterland. De dijk vormt samen met het water en het landschap de basis van Drechterland. Stap op de fiets en geniet met elkaar van de openheid, de rust en het groen. Laat je onderweg creatief verrassen in dit mooie landschap
Deze sessie wordt georganiseerd door regio Westfriesland.

Vanuit het hele land krijgt de VNG signalen dat nieuwe bedrijven, nieuwe woonwijken en duurzame energieprojecten niet meer kunnen worden aangesloten vanwege schaarste op het elektriciteitsnet. Ruimtelijk-economische opgaves en de klimaatdoelen komen hierdoor in de knel.
Om te bepalen waar netuitbreidingen plaatsvinden is een integrale en maatschappelijk gewogen prioritering nodig. Een samenspel tussen overheden, netbeheerders en andere partijen. De eerste vingeroefeningen op dat vlak vinden momenteel plaats in een aantal pilots, en er is een “groeidocument” opgesteld dat inzicht geeft en handvatten biedt voor het prioriteren.
Experts van VNG, NetbeheerNL én collega-bestuurders nemen u mee in de ontwikkelingen. U krijgt tips en tricks hoe u hier in eigen gemeente al op inspeelt om knelpunten in de ruimtelijke en duurzame ontwikkeling te voorkomen en weg te nemen. In korte deelsessies krijgt u meer inzicht in wat de Omgevingswet op dit vlak kan betekenen, in besluitvorming met medegemeenten en de provincie, en de rol van RES-regio. Schuift u bij ons aan?
Spreker:
- Daan Schut, Lid van de Raad van Bestuur en Chief Transition Officer (CTO) bij Allliander
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG, team Energie.

Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, heeft de Nationale Woon- en Bouwagenda gepresenteerd. De overheid moet meer regie nemen en er moet tempo gemaakt worden. Het Rijk gaat afdwingbare afspraken maken over het opvoeren van het tempo, nieuwbouw en betaalbare woningen. Van de nieuwe huur- en koopwoningen streven ze naar twee derde betaalbaar, waarvan de helft door corporaties wordt gebouwd. Dit heeft impact op onze woningbouwprojecten. Tijdens deze sessie kunt u zich laten inspireren hoe hiermee om te gaan.
Paul de Vries (Kadaster) neemt ons mee in betaalbaarheid. Hij plaatst het thema betaalbaarheid in perspectief. Vervolgens gaan we met een aantal stellingen met elkaar in discussie over de (on)mogelijkheden. Arjen Gielen (directeur SVn), Lex Brans (Bouwambassadeur provincie Noord-Holland) en Jac Vries (VBM ontwikkeling) gaan met u in gesprek.
Om de sessie af te sluiten maken we een rondwandeling door de Poort van Hoorn. De ontwikkellocatie in Hoorn. Hierbij krijgt u inzicht in hoe betaalbaarheid in deze gebiedsontwikkeling een plek krijgt.
Deze sessie wordt georganiseerd door Provincie Noord-Holland en regio Westfriesland.

Als één ding duidelijk is geworden tijdens de coronacrisis, dan is het dat gemeenten als eerste overheid voor bedrijven en ondernemers een belangrijke rol spelen.Gemeenten zelf hebben belang bij een gezonde lokale economie en merken direct de effecten op leegstand, werkgelegenheid, arbeidsmigratie en leefbaarheid. Daarom heeft de VNG een bestuurlijke taskforce ingericht en werkt met haar leden én partijen zoals MKB Nederland intensief samen. Niet alleen om uit de crisis te komen, maar ook om klaar te zijn voor de economie van de toekomst. Zo kan uitvoering worden gegeven aan grote maatschappelijke opgaven en transities waar gemeenten voor staan.
In deze interactieve sessie gaan we in gesprek over de invloed die gemeenten hebben op de lokale en regionale economie en brede welvaart. We staan stil bij de economische impact van corona en de oorlog in Oekraïne en wat gemeenten hierin kunnen doen voor hun inwoners en ondernemers.
Aan deze sessie werken mee: VNG taskforce economisch herstel en transitie, VNO-NCW/MKB-Nederland, gemeente Hoorn (ovb) Rabo Research. Zien we u straks?
Sprekers:
- Otto Raspe, hoofd RaboResearch Regio’s, Innovatie, Duurzaamheid en Ondernemerschap
- Leendert-Jan Visser, Algemeen directeur MKB-Nederland
- Boaz Adank, wethouder economie, werk en inkomen, aanpak corona en bedrijfsvoering Gemeente Breda
- Marinus Biemans, wethouder Ruimte, Economie en Kunst en cultuur Gemeente Deurne
- Pieter Meekels, voormalig wethouder Stedelijke ontwikkeling, Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt, Duurzaamheid Gemeente Sittard-Geleen
- Carine Bloemhoff, Wethouder Onderwijs, Werk en Economie in Groningen
- Mariska ten Heuw, voormalig wethouder Werk en Inkomen, Financiën, Grondzaken, Hart van Zuid en Beheer groen en blauw Gemeente Hengelo
- Jan Goijaarts, wethouder Economie, financiën en Dienstverlening Gemeente Meierijstad
- Jeroen Joon, wethouder Economie, Ruimte en De Ondernemende Stad Gemeente Apeldoorn
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG, programma Economie.

Stapt u aan boord voor deze vaartocht? De tocht start in de Broekerhaven in Stede Broec. Al in de zeventiende eeuw werden daar de ‘polderskuiten’ (Westfries voor polderschuiten) met groenten overgezet vanuit de Westfriese polders naar de Zuiderzee. Tot 1923 ging dat met raderen over een wal. In dat jaar werd de huidige elektrische overhaal gemaakt. Het rijksmonument wordt nog altijd gebruikt voor het toerisme. De tocht gaat langs de vestingwal, door de grachten van de stad Enkhuizen en de ‘boerenhoek’, het deel van de binnenstad met veel oude(stads)boerderijen. Een gids vertelt u de prachtigste verhalen over de geschiedenis van de polders en de stad Enkhuizen. Vanuit Enkhuizen varen we naar het prachtige natuur- en recreatiegebied het Streekbos. Vaart u mee?
Deze sessie wordt georganiseerd door Recreatieschap Westfriesland in samenwerking met regio Westfriesland.

Het mag allemaal eenvoudiger, beter en sneller volgens de nieuwe Omgevingswet. En integraal natuurlijk: het sociaal domein en fysiek domein versmelten in de fysieke leefomgeving. Bij dit alles vormt participatie de ‘smeerolie’ voor draagvlak en maatwerk. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Wat gebeurt er als milieu, gezondheid, welzijn, bewonersinitiatieven, duurzaamheid en bouwregels elkaar tegenkomen? En hoe landt dit in de abstracte digitale set juridische regels van een Omgevingsplan? Op een afstand van nog geen twee kilometer komt u deze thema’s tegen tijdens de Omgevingswetwandeling door hartje Obdam. Hier ziet u praktijkvoorbeelden waar sociaal en fysiek domein samenkomen. En hoe een totaal nieuw instrument als het Omgevingsplan aangevlogen wordt. Wilt u even de benen strekken en u ondertussen laten verrassen over de omgevingswet in de praktijk? Meldt u zich dan aan voor de Omgevingswetwandeling!
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG, team Leefomgeving en Gemeente Koggenland.

In korte tijd zijn bibliotheken getransformeerd van stille boekenhuizen naar bruisende huizen van persoonlijke ontwikkeling waar verrassende activiteiten georganiseerd worden rond taal, cultuur en digitale vaardigheden.
In het gezamenlijke programma van de Bibliotheek Hoorn en de Westfriese Bibliotheken ervaart u met de escapebox hoe het is om laaggeletterd te zijn. Los puzzel voor puzzel op om tot de oplossing te komen: zou u uw weg kunnen vinden als u moeite had met lezen en schrijven?
Daarnaast staat het Citizen Science Circuit klaar, waarmee we digitaal burgerschap stimuleren. Bouw uw eigen (digitale) meetinstrumenten en leer hoe u bijvoorbeeld temperatuur, zuur en geluid meet in je leefomgeving: hoe kunt u uw buurt verbeteren?
Namens de Bibliotheek Hoorn en de Westfriese Bibliotheken: van harte welkom in de Bibliotheek Opmeer, gevestigd in een stolpboerderij die karakteristiek is voor de regio Westfriesland.
Deze sessie wordt georganiseerd door de Westfriese bibliotheken en bibliotheek Hoorn in samenwerking met regio Westfriesland.

Theaterkerk Wadway in Opmeer opent haar deuren om samen met u én futuristisch kunstenaar Boxie op expeditie naar de nabije toekomst te gaan. Waar moeten we als lokale overheid voor staan over 8 jaar?
Opmeer geeft hieraan vorm met de Toekomstvisie Opmeer 2030, de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland werken samen aan de toekomstbestendigheid van de drie gemeenten. Alle op verschillende, bij hun passende wijze. Maar ook voor álle samen gemeenten geldt: hoe kunnen we het als lokale overheden het beste samen organiseren?
Want er staat onze inwoners nogal wat te wachten de komende jaren, terwijl het vertrouwen in de overheid is afgenomen en we in onze gemeenschappen meer tegenover elkaar komen te staan. Wat is er nodig om voor de volgende generatie een nabije, leefbare gemeente te zijn? Maar ook een rol te spelen in de grote transities die er op ons afkomen?
Welke scenario’s zijn denkbaar? Tijdens deze middag gaan we in gesprek over de toekomst van de lokale overheid als sterke bestuurslaag en de rol van de VNG. Reist u straks met ons in deze theaterkerk mee naar 2030?
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG, Team programma's strategie en kennis.

Hoorn is een stad met een rijk verleden, met name door de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hoewel deze 17e eeuw omstreden is, is het een bijzondere tijd geweest waarin handel, kunst en wetenschap tot leven kwamen. De stempel van de VOC is nog altijd voelbaar in Hoorn. Onder leiding van de leukste stadsgidsen laten wij u al het pracht van Hoorn zien tijdens een stadswandeling. U wandelt door de historische binnenstad. U laat zich verwonderen door de prachtige pakhuizen. U wordt verrast door de fraaie poorten en havens. Achter elke bezienswaardigheid schuilt een verhaal. Laat u zich verwonderen en wandelt u mee?
Deze sessie wordt georganiseerd door regio Westfriesland.

In 1886 besloot de Hoornse Vereeniging voor Volksvermaken dat de 300ste geboortedag van Coen grootst gevierd moest worden. Om dit vorm te geven werd er in 1893 een 3,25m hoog standbeeld in het centrum van Hoorn geplaatst.
Veel later, in 1987, liet de Molukse gemeenschap in Nederland zich horen tijdens de opening van de tentoonstelling J.P. Coen in het West Fries Museum. Want Coen was niet alleen de stichter van handelspost Batavia in 1619 - de latere hoofdstad van Nederlands-Indië -, maar kreeg vanwege zijn zeer gewelddadige optreden bij het behalen van het monopolie op de nootmuskaathandel ook de bijnaam “slachter van Banda”.
Tijdens deze bijeenkomst plaatsen we maatschappelijke onrust in een historisch standpunt. Aan de hand van het veel besproken standbeeld van Coen in Hoorn vertelt de gemeente hoe zij hier mee omgaan.
Vervolgens wordt het thema breder opgepakt en zal het aan de hand van voorbeelden voor u als bestuurder concreter worden gemaakt.
Sprekers:
- Meryem Kilic-Karaaslan, partner Twynstra Gudde Interim Management
- Sjoerd Potters, burgemeester gemeente De Bilt
- Han van Midden, burgemeester gemeente Roosendaal
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG, team Lokale Democratie en Veiligheid.

In regio Westfriesland willen we talent behouden en helpen verder te ontwikkelen. Want de regio vergrijst en ontgroent. Terwijl Westfriesland alle factoren heeft om een aantrekkelijke regio te zijn. In deze interactieve sessie gaan we in op Westfriese aanpakken om jongeren te helpen in hun ontwikkeling en om aan de regio te binden.
In deze sessie spitsen we toe op de successen en mislukkingen van de samenwerking met en tussen onderwijsorganisaties met:
- Gelijke Kansen Alliante Westfriesland: hoe voorkomt u ongelijke kansen op jonge leeftijd en signaleert u problemen op tijd?
- Passend onderwijs Westfriesland: leer van de Westfriese aanpak van en samenwerking tussen De Westfriese Knoop, VO West-Friesland en gemeenten om passend onderwijs door te ontwikkelen naar inclusiever onderwijs in regio Westfriesland.
- TechniekPact West-Friesland: hoe verbetert en versterkt u de aansluiting tussen techniekonderwijs en arbeidsmarkt? Leer van de praktische uitvoering.
- TalentAcademy Westfriesland: hoe behoudt u talent? Vanuit een integrale aanpak gericht op Wonen-Opleiden-Werken organiseren bedrijfsleven, onderwijs en overheden samen een hbo-opleidingen aanbod gebaseerd op concrete vraag uit de regio. De eerste academies in regio Westfriesland richten zich op Zorg en IT.
Laat u inspireren in het Martinuscollege, middelbare school en partner van het TechniekPact. Hoe behoudt u talent? Praat mee!
Deze sessie wordt georganiseerd door regio Westfriesland.

Gemeenten hebben steeds meer verantwoordelijkheden gekregen, ook vanuit de Europese Unie. Denk maar aan de “Green Deal”. Dit levert regels op die gemeenten moeten uitvoeren, maar ook kansen voor financiële middelen.
De groeiende invloed van Europa maakt een strategische aanpak nodig, die de EU onderdeel maakt van de gemeentelijke opgaven. Met een juiste strategie kunnen gemeenten de EU gebruiken om hun opgaven te realiseren. Via beleid, cofinanciering en door deelname aan Europese netwerken van gemeenten. En hoe kun je dit regionaal aanpakken zodat we niet allemaal het wiel hoeven uit te vinden?
In deze deelsessie brengen we Europa naar de lokale bestuurspraktijk. De Universiteit Utrecht presenteert de eerste resultaten van haar onderzoek naar het Europabewustzijn in gemeenten. We presenteren best practices van gemeenten die in regionaal verband de weg naar Brussel vinden. Met bestuurders die al in Europa actief zijn bespreken we tips & tricks.
Gaat u met ons mee naar Avontuur in Wijdenes?
Sprekers:
- Ellen Nauta, burgemeester Hof van Twente, voorzitter van de Nederlandse delegatie naar het comité van de regio’s
- Guido Rink, wethouder Emmen, lid van het comité van de regio’s en het Europese netwerk POLIS
- Dr. Hans Vollaard, universitair hoofddocent Universiteit Utrecht en onderzoeksleider Europeanisering van gemeenten
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG, team Europa.

Medemblik ligt daar waar land en water elkaar raken en is de oudste stad van Westfriesland. Verleden en heden zijn hier sterk met elkaar verbonden. Dat maakt Medemblik ook zo boeiend. Het is een stad rijk aan verhalen. Onze gidsen kennen ze allemaal en vertellen daar graag over. Niet alleen over de historische feitjes, maar ook de persoonlijke verhalen achter de iconen van deze stad. Ontdek alle verhalen tijdens deze stadswandeling. We laten u de geschiedenis ook proeven. Na deze wandeling kent u alle ins en outs van deze stad. Wandelt u mee?
Deze sessie wordt georganiseerd door regio Westfriesland.
Samen verkennen we hoe internationale kennisontwikkeling toepasbaar kan zijn voor lokale bestuurders. We gaan in gesprek met diplomaten van de Nederlandse permanente vertegenwoordiging bij de OESO (Organisatie voor Economische en Sociale Ontwikkeling) in Parijs. De OESO beschikt over een schat aan kennis over Nederland. Dit kan veel beter benut worden door decentrale overheden. Het gaat niet alleen om sociaaleconomische kennis maar ook over onderzoeken in de fysieke leefomgeving, speciaal gericht op Nederland of internationaal vergelijkend.
In deze sessie bespreken we hoe je deze kennis beter kunt benutten, hoe je die kunt ontsluiten of hoe je onderzoeksvragen kan uitzetten. Dat koppelen we aan tips en tricks over hoe je die kennis in de praktijk toepast. De OESO is op zoek naar manieren waarop het zijn informatie kan ontsluiten voor decentrale overheden. En ze is op zoek naar manieren om de onderzoeksprogrammering meer aan te laten sluiten op behoeften van decentrale overheden.
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG, team Concernstaf en G40.

Gemeentelijke taken die in de regio worden uitgevoerd, zijn lastig controleerbaar. Dat blijkt uit onderzoek onder raadsleden. Met dit vraagstuk gaan we daarom aan de slag. Want wat kunnen raadsleden doen om meer grip te krijgen op regionale samenwerking en verbonden partijen? En wat kunnen raadsleden - maar ook griffiers en bestuurders - leren van goede voorbeelden uit de praktijk?
De sessie bestaat uit een plenair deel waarin wordt ingegaan op het vraagstuk van de governance op regionale samenwerking. In het tweede deel bespreken we aan de hand van drie voorbeelden uit het land welke lessen we hieruit kunnen trekken. Zet u de volgende stappen in regionale samenwerking?
Sprekers:
- Harry ter Braak, senior organisatieadviseur WagenaarHoes
- Gert Boeve, organisatieadviseur WagenaarHoes
- Nanda van Doremalen, oud-raadslid gemeente Buren
- Margreet Keesman, raadslid SP gemeente Enkuizen
- Guido Breuker, raadslid EenHoorn gemeente Hoorn
Deze sessie wordt u aangeboden door de Nederlandse Vereniging van Raadsleden in samenwerking met regio Westfriesland.

Gaat u mee op een tijdreis in het Westfries Archief? Geen stoffige stukken en saaie historie. U stapt een modern gebouw binnen en krijgt de kans om de historie van Westfriesland op een unieke manier te beleven.
Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Nederlandse steden zich aan het gezag van de Spaanse koning ontworstelden. Deze steden kwamen bijeen in Dordrecht om zelf hun toekomst te bepalen. Ook Enkhuizen, Hoorn en Medemblik waren daarbij aanwezig.
In onze kluis laten we originele getuigenissen van deze roerige periode zien. En historici Judith Pollmann en Raymond Fagel vertellen u over het spannende oorlogsjaar 1572. Onlangs is hun boek hierover verschenen.
Verder nemen we u mee op een reis naar de toekomst. Technologie en digitalisering veranderen onze wereld in rap tempo. In een interactieve setting vangt u een glimp op van nieuwe mogelijkheden met historische data.
Tussendoor is er ruimte om een praatje met elkaar te maken. Onder het genot van een hapje en een drankje!
Deze sessie wordt georganiseerd door het Westfries Archief in samenwerking met regio Westfriesland.
De hersteloperatie kinderopvangtoeslag is in volle gang. De politieke en lokale impact zijn groot en dat brengt bestuurlijke uitdagingen en dilemma’s mee. Vele ouders is ongekend onrecht aangedaan door de Belastingdienst. Inmiddels hebben zich ruim 53.000 ouders gemeld als mogelijk gedupeerde. De ouders die daadwerkelijk gedupeerd zijn, hebben vaak grote financiële en emotionele problemen. Het onrecht wat hen is ongedaan moet hersteld worden en het beschadigde vertrouwen in de landelijke en lokale overheid hersteld of herwonnen. Hoe ervaren ouders de ondersteuning van de gemeente in de hersteloperatie kinderopvangtoeslag? En verschilt dat wanneer de gemeente de rol van ondersteuner heeft of juist invorderaar van lokale belastingen is? Welke bestuurlijke en operationele uitdagingen komt u als gemeente tegen en hoe gaat u daarmee om? Wat is de impact daarvan op lokaal niveau en hoe werkt het door in uw lokale beleid en uitvoering? Over al deze zaken gaan we graag met u in debat tijdens deze Lagerhuissessie. Laat u uw stem en expertise horen?
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG Realisatie.

Bij een bezoek aan Westfriesland mag een bezoek aan het mooie Enkhuizen niet ontbreken. Een klein stadje met een grootse historie, uniek gelegen aan het IJsselmeer. Binnen de oude vestingwal vindt u maar liefst 366 rijksmonumenten. Elk met een uniek en boeiend verhaal. Proef op iedere straathoek de indrukwekkende historie. Tijdens de wandelingen laten we u de mooiste monumenten zien, nemen we u mee in de historie en welke kansen dat biedt voor het toerisme. En wat is er mooier dan aan het eind van de wandeling nog even na te praten op het mooiste terras van Enkhuizen. Wandelt u mee?
Deze sessie wordt georganiseerd door regio Westfriesland.

Wie heeft goed in beeld of en waar in de eigen gemeente burgers tussen wal en schip kunnen vallen? Hoe ver moet de gemeente eigenlijk gaan? Waar liggen kansen en uitdagingen? Wat mag er van burgers zelf worden verwacht?
Als de Toeslagenaffaire ons iets leert, dan is het wel dat de overheid burgers ernstig in problemen kan brengen. Hoe voorkomen we dat voortaan?
Omdat contact tussen overheid en burgers vaak juridisch is en dat verbeterd kan worden, is het initiatief #Bestuursrechtbeter gestart. Praktijkjuristen en wetenschappers werken samen om een échte verandering in gang te zetten. In deze sessie presenteren we voorlopige uitkomsten van drie projecten binnen #Bestuursrechtbeter, onder leiding van prof. mr. dr. A.T. (Bert) Marseille. Hij vertelt over de mogelijkheden voor een digitale bestuursrechtelijke helpdesk; over best practices in de uitvoering; en over manieren om te voorkomen dat burgers tussen wal en schip vallen. Een ervaringsdeskundige vertelt hoe het is om laaggeletterd te zijn en de Ombudsman Metropool Amsterdam, Munish Ramlal, geeft zijn visie op het contact tussen gemeente en burger. Aan de hand van concrete voorbeelden en prikkelende stellingen gaan we vervolgens met elkaar in gesprek.
Sprekers:
- Munish Ramlal, Ombudsman Metropool Amsterdam
- Prof. mr. dr. A.T. (Bert) Marseille, hoogleraar bestuurskunde, in het bijzonder de empirische bestudering van het bestuursrecht
- Hans van Dijk, functie volgt z.s.m.
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG, team Recht.

Duurzaamheidstransities, digitalisering en technologische innovaties veranderen de arbeidsmarkt. Deze veranderingen leiden tot overschotten, maar ook tekorten in sommige beroepsgroepen. De tekorten bieden kansen voor onbenut talent bij mensen die (nog) niet deelnemen aan de arbeidsmarkt en zich verder willen ontwikkelen.
Binnen regio Westfriesland en de Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord werken gemeenten en maatschappelijke organisaties succesvol samen aan de ontwikkeling en behoud van talent. WerkSaam Westfriesland helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om hun talent te ontdekken, te ontwikkelen en stappen te zetten richting de arbeidsmarkt. Zij doet dit ondernemend en effectief, bijvoorbeeld met de samenwerking met Action distributiecentrum en het werven voor vacatures via ‘Open Hiring’. In het Regionaal Platform Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord werken 18 gemeenten, werkgevers-/werknemersorganisaties en onderwijs samen om mensen naar werk te begeleiden.
In een interactief programma gaan we met u in gesprek: wat werkt goed en wat kan beter? Wat missen we nog? Laat u inspireren door praktijkvoorbeeld en praat mee!
Deze sessie wordt u aangeboden door WerkSaam Westfriesland, Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord en regio Westfriesland.

De grote maatschappelijke opgaven van gemeenten, zoals klimaatverandering, migratie en digitalisering, kunnen niet los gezien worden van internationale ontwikkelingen. De crisis-situatie in Oekraine toont des te meer aan hoe ons dagelijks leven verbonden is met internationale ontwikkelingen.
Waar men in de zestiende eeuw vanuit Enkhuizen de wilde zeeën over voer en terugkwam met schatten aan kennis en kruiden vanuit de hele wereld, kan internationale kennisuitwisseling tegenwoordig een stuk makkelijker plaatsvinden, zelfs via Teams of Zoom. Halen en brengen zijn bovendien meer in balans.
In deze deelsessie in een voormalig VOC-pakhuis van het Zuiderzeemuseum bespreken we verschillende manieren waarop Nederlandse gemeenten hun kennis en expertise kunnen delen met collega-gemeenten wereldwijd. We bespreken onder meer hoe VNG International en Nederlandse gemeenten kunnen bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne.
Maar ook deelname aan internationale netwerken en aan andere programma’s van VNG International komen aan bod. Waarom is dit waardevol? En wat levert het op? Het delen van kennis en een bredere blik op de wereld draagt niet alleen bij aan versterking van lokaal bestuur elders in de wereld, maar brengt ook nieuwe ideeën en inspiratie met zich mee voor de eigen gemeente!
Natuurlijk brengen we als onderdeel van deze deelsessie ook een bezoek aan het Zuiderzeemuseum.
Sprekers:
- Kitty van der Heijden, DG Internationale samenwerking bij het ministerie van Buitenlandse Zaken over de eigen rol van Nederlandse gemeenten in de internationale samenwerking van Nederland en het belang daarvan
- Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk over het belang van gemeentelijke expertise voor Oekraïne
- Mariënne van Dongen, oud-wethouder gemeente Veldhoven over de waarde van gemeentelijke samenwerking met ontwikkelingslanden
- Rik van der Linden, wethouder uit Dordrecht, over gemeentelijke samenwerking en kennisuitwisseling binnen de Europese Unie
- Ellen van Selm, burgemeester Opsterland over de waarde van deelname aan internationale netwerken
- Rob Metz, burgemeester Gemeente Soest over de rol van gemeenten bij de wederopbouw van Oekraïne

Zonder dat we ons er altijd bewust van zijn, is de samenleving behoorlijk divers (geworden). Arbeidsmigranten, studenten, vluchtelingen, expats: in Nederland wonen mensen uit 223 herkomstlanden. En niet alleen in de grote steden. Ook een kleine gemeente telt al snel 50 nationaliteiten. Wat betekent dit voor uw rol als bestuurder en raadslid? Wie vertegenwoordigen we eigenlijk? Hebben we ieders behoeften in beeld? En hoe bevorderen we vertrouwen en verbinding als de woonomgeving snel verandert?
We zijn te gast in ’t Slothuys in Opmeer, een gemeente met bijna 12.000 inwoners, waarvan 9,2% een migratieachtergrond heeft. ’t Slothuys was eerst hotel en verzorgingstehuis, nu is het een woonlocatie voor 160 Poolse medewerkers. U wordt meegenomen in de positie van (tijdelijke) arbeidsmigranten, studenten en internationals binnen de lokale gemeenschap. Aan de hand van meer lokale praktijken, een wetenschappelijk perspectief van de WRR en de opbrengsten van het programma ‘Divers en inclusief’ wisselen we ervaringen uit over de positieve en schurende kanten van het zijn van een diverse samenleving.
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG team Inclusieve samenleving.

Gaat u mee op excursie? Ontdek te voet en vanaf het water het natuurgebied het Streekbos. Het prachtige natuurgebied ligt tussen Bovenkarspel in Stede Broec en Enkhuizen. Onder leiding van een gids van het Instituut voor Natuureducatie geniet u wandelend van de groene omgeving. Vanaf het water krijgt u een andere kijk. In een fluisterboot geniet u van de fraaie rondvaart. Wandelt en vaart u mee?
Deze sessie wordt georganiseerd door regio Westfriesland.

Hoe wordt uw gemeente een magneet voor bewoners, bedrijven, bezoekers en talenten? Hoe verbind je succesvol de belangen van deze verschillende doelgroepen en welke rol kan branding hierbij spelen? Daarmee gaan wij graag met u aan de slag tijdens deze interactieve Fasterclass.
Dennis van der Laan, Winnaar Beste Onderneming van Noord-Holland (2019) en topsportmarketeer van kampioenen als Nyck de Vries, Sanne Wevers, Marit Bouwmeester en Irene Schouten, inspireert tijdens deze Fasterclass met sprekende voorbeelden uit de ondernemingswereld en de sportwereld. Dennis laat zien dat de ambitie “voor goud gaan” toepasbaar en haalbaar is voor elke gemeente.
Na deelname aan de Fasterclass heeft u inspiratie en tools om van uw gemeente een merk te maken om van te houden en om te onthouden.
Sprookjeswonderland is het decor van deze Fasterclass.
Sprekers:
- Dennis van der Laan, XpeditionGold
- Maartje Schouten, NBTC - Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen
- Conrad van Tiggelen, NBTC - Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG Academie.

Eenzaamheid is voor een groeiend aantal mensen dagelijkse realiteit. Door de coronapandemie is eenzaamheid in onze samenleving nog duidelijker aanwezig geworden. Niet alleen onder ouderen, maar ook onder jongeren. Wat hebben we geleerd in de coronaperiode? Hoe hebben we eenzaamheid aangepakt? Waar gaan we mee door? En wat moet anders?
Over deze vragen gaan we in gesprek. Met elkaar. Met ouderen. En jongeren. Ervaar hoe eenzaamheid eruitziet en wat het met iemand doet. Een interactieve sessie met artistieke, creatieve optredens. En Westfriese praktijkvoorbeelden die u aan het denken zetten. Hoe zorgt u ervoor dat eenzaamheid niet belemmert om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving?
Theaterkerk Hemels in het monumentale Twisk is de locatie voor deze workshop over eenzaamheid. Een bijzonder monumentaal gebouw dat ruimte biedt voor creativiteit en verbinding.
Deze sessie wordt georganiseerd door MEE & de Wering in samenwerking met regio Westfriesland.

Hoe voorkom je als gemeente dat kwetsbare inwoners de dupe worden van malafide zorgaanbieders?
We kunnen er niet omheen: misbruik en fraude met zorgvoorzieningen komt overal voor. Een onwenselijke situatie met verschillende risico’s voor gemeenten. Denk hierbij aan kwetsbare cliënten die niet de juiste zorg krijgen, imagoschade en risico’s voor het maatschappelijk draagvlak van ons stelsel. Dit vraagt van gemeenten een effectieve aanpak gericht op preventie, toezicht en handhaving en de bestuurlijke kracht om hier vorm en inhoud aan te geven.
Tijdens deze sessie bij Wings of Change, een stichting die de opvang van roofvogels met de zorg aan de kwetsbare doelgroepen combineert, gaat het een middag lang over dit onderwerp. Een aantal inspirerende sprekers praten u bij over de aard en omvang van de georganiseerde misdaad in de zorg en leert u signalen herkennen die duiden op het verschil tussen een goede en een malafide zorgaanbieder. Daarnaast staan we stil bij de toegevoegde waarde van toezicht. Welke rol kunt u hierin spelen als bestuurder en wat zijn quick wins voor de inrichting en aanpak? Verschillende raadsleden uit Westfriesland gaan hierover met elkaar en de deelnemers in gesprek. Na afloop heeft u meer inzicht in het thema zorgfraude en tips in handen voor een goede aanpak van misbruik en fraude in uw eigen gemeente.
Sprekers:
- Edward van der Torre, senior onderzoeker en docent bij LokaleZaken
- Eugène van Mierlo, wethouder in de gemeente Almelo voor o.a. het programma Zorg en WMO
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG Naleving

Hoorn heeft een unieke ligging aan het water. De stad werd in de 17e eeuw de thuishaven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Vanaf Hoorn voeren schepen de wereld over. Water is ons terrein. Daarom laten wij u graag het mooiste van Hoorn zien, grotendeels vanaf het water en deels wandelend. Stapt u mee op de boot en laat u zich verrassen door de prachtige verhalen over de stad aan het water en historische schepen?
Deze sessie wordt georganiseerd door regio Westfriesland.

Gezocht: lefgozers (m/v) voor dealaanpak die nu beschikbaar is in alle gemeenten.
Trainen, fouten maken, vallen, opstaan én beter worden. Het leer- en ontwikkelproces van een olympisch kampioen is geen sinecure. Wat kunnen we leren we van onze nationale sporthelden voor het bestuur van onze gemeenten? En welke rol speelt samenwerking en innovatie in het leveren van topprestaties? Olympisch kampioen Windsurfen Kiran Badloe neemt ons mee in de complexe bestuurlijke werkelijkheid achter de nieuwe olympische sport Foilen en deelt zijn ervaringen om de absolute top te bereiken. Deze lessen gebruiken we om dieper in te gaan op de samenwerking tussen gemeenten en het Rijk om tot vernieuwende aanpakken te komen.
Gemeenten staan namelijk voor een veelvoud aan complexe opgaven. De beschikbare generieke en gebiedsgerichte middelen zijn niet toereikend. Daarom biedt Agenda Stad (BZK) met City Deals en Town Deals een innovatieve benadering waarin gelijkwaardige, opgavegerichte samenwerking tussen gemeente, provincie en de Rijksoverheid centraal staat. Met de herlancering van Agenda Stad in deze sportieve middagsessie op de Golfbaan Westwoud, wordt het instrumentarium ook nadrukkelijk aangereikt aan middelgrote en kleinere gemeenten.
Ga met ons het gesprek aan over de opgaven die u bezighouden. Ontrafel de kunst van het dealmaken met onze Chief Exploration Officer Suzanne Potjer. En sla een hole-in-one op de mooiste golfbaan van West Friesland!
City Deals en Town Deals zijn voor lefgozers (m/v). Durft u het aan?
Deze sessie wordt u aangeboden door het ministerie van BZK en de VNG; ism met de P10, de M50 en de G40.

Altijd al willen weten hoe een dijk van binnen eruitziet? Dit is uw kans.
De Alliantie Markermeerdijken versterkt de dijk tussen Hoorn en Amsterdam. De dijkversterking brengt kansen met zich mee. Onder andere met de aanleg van het langste stadsstrand in Hoorn, maar ook met archeologisch onderzoek.
We vertellen u over de zorg voor erfgoed. Al wandelend hoort en ziet u de manier waarop archeologie in civieltechnische werkzaamheden ingepast kan worden en welke rol de gemeente daarin speelt. We eindigen bij een archeologisch onderzoek naar de opbouw van de dijk. We tonen u graag enkele topvondsten en u krijgt dus zelf te zien hoe een dijk van binnen eruitziet.
Een ideale combinatie van beleven, wandelen en kennis opdoen. Een unieke belevenis die u niet wilt missen.
Deze sessie wordt georganiseerd door Alliantie Markermeerdijken, Archeologie Westfriesland in samenwerking met regio Westfriesland.

Van Lowlands naar het VNG Jaarcongres: in de prachtige oude Noorderderkerk in Hoorn verbreed filosoof Lammert Kamphuis je perspectief als bestuurder op interactieve wijze en met behulp van een filosofische blik. Hij spreekt van perspectivistische lenigheid. Hij bespreekt de risico's van instrumentalisering; we weten wel welke doelen we willen behalen, maar vergeten wat de waarde hiervan is. Deze instrumentalisering heeft ook invloed op onze omgang met tijd. Hoe kunnen we uit de greep van de kloktijd geraken en gevoeligheid creëren voor de juiste tijd? Daarnaast sta je tijdens de sessie stil bij de grenzen van de taal. Op welke manier hebben woorden invloed op samenwerken. Ten slotte nodigt hij je uit over de grenzen van het formele heen de mens als spelend wezen te zien. Wat betekent dit voor samenwerken en besturen?
Aan het eind van de workshop ben je verfrist door deze toegankelijke manier van filosoferen en heb je nieuwe perspectieven aangereikt gekregen om concreet mee aan de slag te gaan!
Lammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven en sprak voor volle zalen op Lowlands.
Spreker:
- Lammert Kamphuis, filosoof, spreker
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG Trainees.

Lopend langs het water en De Drom komt u uit bij de binnenhaven van Enkhuizen. Aan deze haven op nummer 57 staat het Snouck van Loosenhuis. Een bijzonder huis, stelt ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. En wel om verschillende redenen. Hoe dit huis verbonden is aan de geschiedenis van de stad en wat dit huis bijzonder maakt, ziet en hoort u tijdens een unieke rondleiding door het huis. Het gebeurt niet vaak dat het Snouck van Loosenhuis te bezoeken is, de deuren blijven meestal gesloten. Speciaal voor u wordt deze gelegenheid gecreëerd en gaan de deuren open. Dankzij de gidsen weet u waar u naar kijkt en ontdekt u wat dit huis zo bijzonder maakt.
De historie op een unieke manier beleven? Pak uw kans om de bijzondere erfenis van Margaretha Maria Snouck van Loosen te bezichtigen!
Deze sessie wordt u aangeboden door regio Westfriesland.

Wat doet uw gemeente aan zelfmoordpreventie? Wat kan een gemeente doen? En waarom zou een gemeente zich hiervoor inzetten? Tijd om hier samen over na te denken en vooral tijd om u te inspireren met Westfriese voorbeelden en praktische handvatten. Er is namelijk een wet in voorbereiding die gemeentes verplicht om aandacht te besteden aan zelfmoordpreventie.
In regio Westfriesland is gemeente Hoorn als focusgemeente van ‘113’ al gericht bezig met aandacht voor zelfmoordpreventie. De gemeente biedt trainingen aan om het onderwerp bespreekbaar te maken en signalering te bevorderen. En richt zich daarbij op de omgeving van mensen met sombere gedachten: de school, het gezin, de sportvereniging.
Tijdens deze interactieve sessie laten we met Westfriese voorbeelden en praktische handvatten zien hoe wij zelfmoordpreventie aanpakken in onze regio en waarom het belangrijk is om dit aan te pakken. Neem deel aan de sessie, ga met ons mee naar Golfbaan Westwoud, wordt geïnspireerd en ga morgen aan de slag!
Deze sessie wordt u aangeboden door regio Westfriesland.

Bent u wel eens in een levend museum geweest? In het Westfriese Aartswoud staat het Rundveemuseum Aat Grootes. Een levend museum waar tien oorspronkelijke Nederlandse koeienrassen lopen, die met uitsterven worden bedreigd. Naast koeien zijn er kippen, ganzen, eenden, schapen en geiten van oorspronkelijk Nederlands ras. Oud-veehouders vertellen over het verschil tussen de oude rassen en de koeien van tegenwoordig.
De Westfriese regio archeoloog neemt u mee naar een tentoonstelling over archeologisch onderzoek naar vroege veeteelt. De tentoonstelling is in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen tot stand gekomen. Opgravingen in Aartswoud leveren mooie archeologische vondsten op.
In gemeente Opmeer vond in 2017 het WK Schapendrijven plaats. Een uniek evenement dat één keer in de drie jaar plaatsvindt. Altijd al benieuwd geweest wat er bij schapendrijven komt kijken? Erik Groot heeft zijn sporen in het schapendrijven op nationaal en internationaal niveau ruimschoots verdiend. Voor u verzorgt hij een demonstratie met zijn border collie Kev.
Komt u naar de afwisselende sessie?
Deze sessie wordt u aangeboden door regio Westfriesland.

In regio Westfriesland werken we met 10 andere gemeenten in Noord-Holland Noord samen aan het programma Vitale Verblijfsrecreatie 2021-2025. Samen willen we in 2030 de meest vitale verblijfsregio van Nederland te zijn.
Samen werken aan een sterk, aantrekkelijk en onderscheidend toeristisch product zorgt voor kwalitatieve en levensvatbare bedrijven die meer bezoekers trekken. U ervaart één van de resultaten van een voormalig vakantiepark van gemeente Stede Broec. Deze is in twee jaar getransformeerd naar het pareltje ‘Europarcs Resort Markermeer’. Gelegen op de fietsroute vanuit Enkhuizen naar de Westfriese Omringdijk. Een aanwinst volgens inwoners en recreatieve ondernemers in Westfriesland. Kijk hier alvast waarom.
Wisselt u met ons van gedachten? Hoe gaat u om met vitaal houden van verblijfsrecreatie? Wij bieden inspiratie en kennis over bestuurlijk samenwerken met ondernemers, om een kwaliteitsslag te maken voor de verblijfsrecreatie in uw gemeente en regio. We sluiten de interactieve sessie af met een rondleiding en een proeverij van streekproducten op het terras met het uitzicht op het Markermeer. Dat wilt u toch ook?
Deze sessie wordt u aangeboden door regio Westfriesland.

Behoud en ontwikkeling staan vaak op gespannen voet met elkaar, vooral op het moment dat er keuzes gemaakt moeten worden. Het Nederlandse landschap is zo herkenbaar door de openheid, structuren, het weidse karakter, maar ook de variatie.
Specifiek in Westfriesland is er sprake van een zeekleilandschap, dat omlijst is door een 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk. Hoe behouden we de karakteristieken van het Nederlandse en Westfriese landschap als je denkt aan de opgaven van duurzaamheid, woningbouw en klimaatverandering, wetende dat het menselijk handelen altijd van invloed is geweest op het landschap? En wie kijkt er op welke manier tegenaan? In dit geval vanuit het perspectief van een landschapsarchitect en een agrarisch ondernemer.
Op een unieke vergaderlocatie mét koeienvlekken in Drechterland, midden in het Westfriese landschap en met uitzicht op de Omringdijk, wordt dit onderwerp bij de hoorns gevat!
Deze sessie wordt u aangeboden door VNG, team Leefomgeving in samenwerking met regio Westfriesland.

Weet u waar uw dagelijkse 200 gram groenten en 2 stuks fruit vandaan komen? Grote kans dat deze vanuit Westfriesland komt. Van het zaadje tot aan de verpakking: in regio Westfriesland vindt het plaats. Een enorme variëteit aan groenten, aardappelen en fruit vindt vanaf het land en vanuit de kassen haar weg naar consumenten over de hele wereld. In deze deelsessie gaat u naar de voedselschuur van onze regio. De ondernemingen voor al het lekkers op uw bord. De bedrijven produceren of verhandelen producten die u wellicht tijdens het avonddiner proeft. Kom naar de deelsessie en verdiep u in de agrarische sector.
Deze sessie wordt u aangeboden door Seed Valley in samenwerking met regio Westfriesland.

Wist u dat meer dan de helft van alle groente in de wereld een oorsprong heeft bij de bedrijven in Seed Valley? De meest innovatieve groene vingers vindt u in Westfriesland. Zaden gaan vanuit hier naar lokale telers over de hele wereld. Tientallen familiebedrijven en multinationals werken samen onder de vlag van Seed Valley om studenten en andere belangstellenden enthousiast te maken voor een baan in de sector. Want dat is dé uitdaging.. Hoe werken we in Seed Valley als concurrenten samen om jaarlijks >350 vacatures in te vullen?
In deze sessie brengt u een bezoek aan een veredelingsbedrijf. U krijgt een unieke kijk achter de schermen. U leert over hoe concurrerende bedrijven in Seed Valley aan een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie werken. Kan dat wel als concurrenten? En wat kunt u hiervan toepassen in uw werk? Laat u verrassen!
Deze sessie wordt u aangeboden door Seed Valley in samenwerking met regio Westfriesland.
In gesprek met Staatssecretaris van der Burg over actualiteiten over de opvang Oekraïense vluchtelingen en de crisis in de asielopvang en ondergedompeld worden in een theatervoorstelling van New Dutch connections door Bright Richards.
Nadat Rusland in februari van dit jaar Oekraïne binnenviel kregen gemeenten de taak om de opvang van de vele vluchtelingen uit Oekraïne te realiseren. En daar werd gehoor aan gegeven. Hoe verloopt de opvang bij gemeenten en bij particulieren? Welke signalen hebben aandacht nodig?
Hoewel we hopen dat de oorlog snel voorbij is en de mensen weer terug kunnen naar hun land, moeten we ons ook voorbereiden op een langdurig verblijf. Welke consequenties heeft dat voor de huidige opvang, voorzieningen en begeleiding? En komen we dan in de knel met de opvang van asielzoekers en huisvesting van statushouders?
Voorafgaand aan de vluchtelingenstroom, steeg aantal asielaanvragen in de zomer van 2021 weer sterk. Ook daarbij hebben gemeenten met man en macht het rijk geholpen met het realiseren van noodopvangplekken en het versneld huisvesten van statushouders. Maar dat is geen oplossing voor de lange termijn. We zien al jarenlang dat als asielinstroom omlaag gaat, het rijk de opvanglocaties en de capaciteit bij het COA snel afbouwt. En bij iedere opleving van de instroom doet het kabinet weer noodoproepen aan gemeenten om op korte termijn opvangcapaciteit te organiseren.
Het COA geeft nog steeds aan dat er een tekort dreigt aan opvangplekken. Die situatie wordt alleen maar kritieker, als ook de Oekraïense vluchtelingen voor een langere periode moeten verblijven of als de instroom fors gaat toenemen.
Na een aanwijzing in december werkt het kabinet aan o.a. het ontwikkelen van wetgeving voor realisatie van de opvangtaak en wordt er gekeken naar werkend juridisch instrumentarium. Maar wat betekent dat voor de gemeente? En wat is de weg naar een structurele oplossing? Welke manieren laten we nog liggen om versneld statushouders te huisvesten? Hoe staat het met de Uitvoeringsagenda flexibilisering van de asielketen?
Dit alles bespreken we in de context van de wooncrisis en de beperkte gemeentelijke financiën. We bespreken mogelijke scenario’s bij de opvang van Oekraïners. En bekijken welke gevolgen dit alles heeft voor de integratie van statushouders en de leefbaarheid en het draagvlak in de buurten en wijken.