Cultureel Westfriesland

Westfriesland heeft een eigen identiteit en cultuur. Ons karakter is agrarisch. We hebben een mooi dialect dat nog altijd actief wordt gesproken en door 100.000 mensen wordt verstaan. We hebben zelfs een woordenboek. Hoe ‘eigen’ wilt u het hebben?

Regio met rijk verleden
Westfriesland staat niet alleen bekend om de prachtige Hollandse landschappen. We zijn ook dé regio met een rijke historie. De zeventiende eeuw was een periode van welvaart voor ons land, met name door oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hoewel deze eeuw omstreden is, is het ook een tijd geweest waarin handel, kunst en wetenschap tot leven kwamen. Veel van deze tijd is nog altijd te bewonderen: in Westfriesland kunt u zich vergapen aan de prachtige koopmanswoningen, pakhuizen, straatjes, havens, poorten en grachten.

Gouden driehoek
In de zeventiende eeuw waren Enkhuizen, Hoorn en Medemblik onmisbare havensteden. Schepen voeren af en aan voor handel. De visvangst maakte daar een belangrijke onderdeel van uit. Het rijke verleden heeft een stempel gedrukt op de regio. In Westfriesland vindt u ruim 35 historische iconen. Deze kunt u per stoomtram, boot, trein of fiets bezoeken. Informatie hierover vindt u op degoudeneeuwtour.nl.