Mondiale vragen, Groningse antwoorden

Metropoolregio Groningen stimuleert, als hét kennis- en innovatie-ecosysteem van Nederland op de sectoren energie, gezondheid en digitalisering, de transities van onze tijd.

Groningen is de motor van de nieuwe Europese waterstofeconomie
In Groningen weten we door de gevolgen van de gaswinning als geen ander dat we zo snel mogelijk af moeten van fossiele brandstoffen. Daarom hebben we onze 400 jaar aan ervaring als energieregio al ingezet om de overstap naar waterstof te maken. Groningen wordt door de Europese Commissie gezien als koploper in de waterstofeconomie. Regionale innovatiekracht in de energietransitie zorgt in deze sector voor (inter)nationale impact.

In Groningen gebruiken we waterstof om op te reizen, industrie te vergroenen en de opslag van duurzame energie mogelijk te maken. Ook buiten de regio werken we aan energieverbruik zonder CO2-uitstoot met de waterstofbackbone: een Europees netwerk voor het transport van waterstof.

Groningen is de proeftuin voor baanbrekende zorginnovaties
Mensen worden steeds ouder. En in Groningen zorgen we ervoor dat ze ook langer gezond, vitaal en gelukkig blijven. We ontwikkelen baanbrekende medische producten zoals lensimplantaten en pleisters die oplossen in het menselijk lichaam.

Met grootschalige gezondheidsonderzoeken volgen we duizenden mensen over meerdere generaties. Noord-Nederland is voorloper op het gebied van gezond en actief ouder worden en door Europese Unie benoemd tot Healthy Ageing-regio van de buitencategorie.

Met de productie van vleesvervangers uit eiwitten maken we het makkelijk om duurzaam te eten. Zo leren we steeds beter hoe mensen wereldwijd gezond kunnen blijven.

Groningen is het vliegwiel voor de digitale samenleving van morgen
De regio Groningen is digitaal goed verbonden met de rest van de wereld. In onze 5G proeftuinen testen we zelfrijdende bussen en ontwikkelen we slimme veiligheidsvesten. Groningen is het huis van de grootste ethische hackaton ter wereld. En met de snelle dataverbinding tussen de Verenigde Staten en de Eemshaven lopen we vooruit op de toekomst.

De digitale sector is sterk ontwikkeld in onze regio. Zo is Groningen tweede ICT stad en tweede startup-stad van Nederland. Alle transities leunen in belangrijke mate op de ontwikkeling en beschikbaarheid van digitale infrastructuur en producten of het nu gaat om hogere opbrengsten van windmolens, betere gewasbescherming, bewaking van biodiversiteit, of robots in de zorg. Voor al deze inspanningen is digitalisering een absolute voorwaarde.