#teamwestfriesland

De regio Westfriesland is een samenwerkingsverband van zeven gemeenten in West-Friesland. Het gebied omvat de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec. De regio is met elkaar verbonden door de oudste dijk van Nederland; de West-Friese Omringdijk.

Drechterland
Drechterland bestaat met 20.000 inwoners uit de dorpen Hoogkarspel, Hem, Oosterblokker, Oosterleek, Schellinkhout, Venhuizen, Westwoud en Wijdenes. Elk dorp heeft zijn eigen charme en cultuur. Dat maakt het landschap van de bijna 81 vierkante kilometer grote gemeente bijzonder. De bruggetjes, het water en de bollenvelden. Het is een plaatje. Fiets, wandel of vaar door Drechterland en geniet met volle teugen van het buitenleven. Bijvoorbeeld in Schellinkhout, een prachtig lintdorp met een strand aan het Markermeer dat bekend staat als een van de beste kite- en surflocaties van Nederland.

Enkhuizen
De stad Enkhuizen is een havenstad. Vanwege zijn oude functie als centrum voor de haringvisserij staat hij ook wel bekend als de ‘Haringstad’. De stad is gelegen aan het Markermeer en IJsselmeer. Enkhuizen is een van de mooiste VOC-steden van Nederland. De geschiedenis vindt u in de karakteristieke elementen op elke hoek van de straat. Er zijn talloze monumenten en grachten, daarmee is de stad is al een levendige museum op zich. Er valt zoveel te ontdekken in Enkhuizen, zoals het toverachtige Sprookjeswonderland of het cultuurhistorisch Zuiderzeemuseum waar de historie van het Zuiderzeegebied tot leven komt. Naast de stad Enkhuizen omvat de gemeente ook het dorp Oosterdijk en telt ruim 18.600 inwoners.

Hoorn
Hoorn telt ruim 73.000 inwoners en bestaat uit de gelijknamige stad en dorpen Blokker en Zwaag. Hoorn ligt centraal, aan de A7, aan het Markermeer, heeft een directe treinverbinding met Amsterdam en het grootste stadsstrand van Nederland is op dit moment in ontwikkeling. De stad vervult een belangrijke rol als centrumstad voor de regio Westfriesland én is door de gunstige ligging enorm aantrekkelijk voor bezoekers. Wandelen door de historische binnenstad, overnachten in de haven, leuke winkels en gezellige terrassen. Dat klinkt u toch als muziek in de oren? Of bezoekt u liever een van de vele evenementen of musea, zoals de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, het Westfries Museum of het Museum van de Twintigste Eeuw?

Koggenland
Koggenland bestaat met ruim 22.700 inwoners uit 14 dorpen, verdeeld over ruim 84 vierkante kilometer. Avenhorn, Berkhout, Bobeldijk, De Goorn, Grosthuizen, Hensbroek, Obdam, Oudendijk, Rustenburg, Scharwoude, Spierdijk, Ursem, Wogmeer en Zuidermeer hebben prachtige weidse landschappen. De oude lintdorpen, polderdorpen en veengebieden vormen een fantastisch decor om te fietsen of wandelen. In de plassen van recreatiegebieden De Leijen en Ursemmerplas kunt u op een warme zomerdag na een fiets- of wandeltocht heerlijk verkoelen. Bent u sowieso meer van het water? De talrijke slootjes en vaarten in Koggenland zijn populair bij bootbezitters.

Medemblik
Medemblik is de oudste stad van Westfriesland. De historie is nog in volle glorie te bewonderen, met als pronkstuk Kasteel Radboud van graaf Floris V aan de oever van het IJsselmeer. In de havens liggen de mooiste jachten en historische schepen van de bruine vloot. Medemblik heeft immers het beste zeilwater ter wereld. Medemblik ligt daar waar land en water elkaar raken. Verleden en heden zijn hier onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat maakt Medemblik en haar omliggende dorpen zo aantrekkelijk. De gemeente telt 45.453 inwoners en bestaat uit 18 kernen: Abbekerk, Andijk, Benningbroek, Hauwert, Lambertschaag, Medemblik, Midwoud, Nibbixwoud, Onderdijk, Oostwoud, Opperdoes, Onderdijk, Sijbekarspel, Twisk, Wognum, Wervershoof, Zwaagdijk-Oost, Zwaagdijk-West.

Opmeer
Opmeer bestaat uit 8 kernen en heeft 11.800 inwoners. Aartswoud, De Weere, Gouwe, Hoogwoud, Opmeer, Spanbroek, Wadway en Zandwerven vormen een prachtig groene oase. De groenrijke omgeving van bijna 42 vierkante kilometer met bollenvelden, koeien, schapen en water bieden precies de juiste ambiance om lopend, fietsend of varend te genieten. De route over de Westfriese Omringdijk is enorm populair. Het 126 kilometer lange monument is in de zestiende eeuw aangelegd door Westfriese boeren, om mens en dier te beschermen tegen het zoute water. Elk jaar vindt in Opmeer de Landbouwshow plaats. Het grootste agrarische evenement van Noord-Holland met activiteiten rondom paardensport, veekeuringen en bijzondere shows. Dit evenement trekt zo’n 10.000 bezoekers.

Stede Broec
Stede Broec telt 21.900 inwoners en bestaat uit de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek. Stede Broec heeft een mooie ligging aan het Markermeer en heeft een eigen haven, de Broekerhaven. Deze kleine jachthaven is bekend om haar Overhaal. Een scheepslift waarmee vroeger schuiten vanuit de haven in de lager gelegen sloot werden getild. Het rijksmonument wordt nog steeds gebruikt. Een unieke ervaring wanneer u een vaartocht maakt in een historische schuit. Gaat u liever wandelen, fietsen of mountainbiken door het bosgebied, zonnebaden op het strand of roeien op het water? Het recreatie- en natuurgebied Het Streekbos is een parel in Stede Broec.