Welkom in Barneveld

Op dinsdag 4 en woensdag 5 juni 2019 bent u van harte welkom op het VNG Jaarcongres van ‘onze’ Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Barneveld. Fijn dat u naar Barneveld komt.

Het congresthema – Besturen is mensenwerk – spreekt ons bijzonder aan. Het vormt voor ons een extra stimulans om u in juni te laten zien hoe wij dat in Barneveld handen en voeten geven. Want in Barneveld gaat het om mensen.

Poultry Capital of the World

Wie ‘Barneveld’ zegt, denkt natuurlijk meteen aan kippen en eieren. En terecht. We zijn immers de Poultry Capital of the World. Naast meer dan 4 miljoen stuks pluimvee, huisvest Barneveld ook het Poultry Expertise Centre, hét nationale kennis- en innovatieinstituut op het gebied van pluimvee. Maar dat niet alleen. Barneveld kent rond de pluimveesector ook een innovatieve en toonaangevende maakindustrie die zijn ‘vleugels’ wereldwijd heeft uitgeslagen.

De ligging van Barneveld – centraal in Nederland, in het hart van Regio Foodvalley en nadrukkelijk betrokken op de Regio Amersfoort – maakt onze gemeente tot een dynamische hotspot op het gebied van agrofood, transport en logistiek. Hier in Barneveld én in de regio wordt iedere dag hard gewerkt aan de voedselvoorziening van morgen. De sleutel tot dit succes? Dat is de intensieve samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen en overheid. Goede ideeën worden hier verder gebracht met ambitie, kennis én een gezonde dosis durf.

We blijven met elkaar investeren in wonen, werken, bereikbaarheid en onderwijs. En dat is merkbaar. Barneveld groeit de komende jaren van ruim 58.000 inwoners nu naar zo’n 65.000 inwoners in 2030. Jaarlijks worden honderden nieuwe woningen gebouwd. We ontwikkelen nieuwe bedrijventerreinen om de blijvende vraag naar bedrijfshuisvesting te kunnen accommoderen, maar wel met oog voor energie, duurzaamheid en circulaire economie. En we zetten in op een optimale bereikbaarheid van Barneveld en Regio Foodvalley. Met de auto, maar ook met het openbaar vervoer.

Je belééft het in Barneveld!

Barneveld is trouwens méér dan ‘kip en ei’. We zijn ook volop Veluwe en dat betekent dat jaarlijks meer dan 450.000 mensen in onze gemeente verblijven. Op één van de ruim 62 vakantieparken of 20 boerencampings of als bezoeker van de vele – vaak indrukwekkende en spectaculaire – evenementen. Wie raakt niet onder de indruk van 35 (special shape) ballonnen die tijdens de Internationale Ballonfiësta Barneveld vanaf de Koewei achter Kasteel De Schaffelaar het luchtruim kiezen? Of wat te denken van waterskiën op Zeumeren, avontuurlijk klimmen in het Klimbos Garderen, de betoverende kunstwerken van het Veluws Zandsculpturenfestijn, ook in Garderen, het fleurige bloemencorso Floralia in Voorthuizen, het culturele festival Theater op het Zand in Kootwijk of de gezellige Oud Veluwse Markten in Barneveld die jaarlijks in juli en augustus tienduizenden bezoekers trekken?

De negen dorpen van de gemeente Barneveld (De Glind, Terschuur, Zwartebroek, Voorthuizen, Garderen, Stroe, Kootwijk, Kootwijkerbroek en natuurlijk Barneveld), met ieder hun eigen identiteit en ‘eigen-aardigheden’, ontvangen u graag.

Landgoed De Schaffelaar, dicht tegen het centrum van Barneveld, vormt trouwens het decor waar wij u op dinsdagmiddag na de middagexcursies graag verwelkomen en waar wij aansluitend voor u het feestelijke avondprogramma organiseren. Laat u verrassen door het prachtige decor van het Schaffelaarsebos met het feeëriek verlichte “Kasteel De Schaffelaar” en de schitterend gelegen Oranjerie. Ik ben ervan overtuigd dat u Barneveld nooit meer vergeet!

Niet onbelangrijk…

Nog één belangrijk ding. Barneveld is – naast alle dynamiek, bedrijvigheid, innovatie en aandacht voor duurzaamheid – vooral óók een gemeente waarin we naar elkaar willen omzien. Waar de menselijke maat telt. Waar iedereen ertoe doet, zoals bijvoorbeeld in ons Jeugddorp De Glind waar al meer dan 100 jaar jongeren in gezinnen worden opgevangen omdat het thuis even niet gaat. Zo willen we in Barneveld met elkaar ‘samen-leving’ zijn. En dat laten wij u graag zien.

Tot ziens in Barneveld. Tot ziens in Regio Foodvalley en Regio Amersfoort.

We kijken – als gemeente Barneveld én als beide regio’s – uit naar uw komst.

Burgemeester Asje van Dijk

 

Sponsoren


Excellent

Premium


Sponsor